En resa med ett hus som byggdes på 30-talet, som har varit älskat men också bortglömt. Nu tar jag och min familj det till våra hjärtan och jag hoppas det får ett nytt bra liv.


onsdag 24 mars 2010Eftersom kameran blev hemma i helgen kan jag inte visa några nya bilder från huset. Bilderna ovan är från gamla fotoalbum vi hittat. Det översta kortet är som huset såg ut när gården köptes av min pappas morfar i början på 1920-talet. Strax därefter brann det ner och det hus som står där idag byggdes upp. I gamla böcker har jag hittat mycket rolig information om huset. Samtidigt innser jag att jag inte visat tillräckligt mycket intresse för det medans jag hade chans att få veta något.

Vädret i helgen var dystert, ladugårdsbacken utan för vår husvagn blev till lervälling (inte kul att få in i husvagnen), vintern hade gått hårt åt på vissa ställen. Tack och lov inte så farligt på huset men vi upptäckte takläckage där snön hade knäckt några tegelpannor. Den tänkta städningen blev av i alla fall. Sedan blev det också mycket prat mellan maken och mig om var vi ska börja egentligen. Det finns inget på huset och dess tomt som kan förbli orört. Jag är väl medveten om vilket JÄTTE projekt vi har framför oss och att det kommer ta tid, mycket tid. Men för att få någon struktur på allt och inte dränkas av allt måste vi göra en "attgöralista" för i år. Där vi bedömmer vad som är rimligt att hinna med under en säsong.
Planerna för vår-sommar-höst är dessa;
* Fixa infart och grusgång, så vi får husvagnen på rätt sida (och vår)
* Gå igenom taket ordentligt men vi har också beslutat att det skall bytas ut helt innom en snar framtid.
* Lägga tak på boden som renoverades förra sommaren.
* Sätta in altandörr på baksidan samt panela om och måla hela den väggen. (I dagsläget är nästan panelen helt botrriven efter att vi sanerat myrangrepp.)
*Rödfärga och vitmåla framsidan som har den bästa panelen.
*Måla alla fönster som grundades förra året.
*Provtrycka skorstenarna.

Skalet måste vara helt ok innan det är någon idé att börja invändigt. När man känner att det blir lite mycket är det alltid skönt att läsa om andra som rott liknade projekt iland och få se att det kommer gå att komma imål även för oss.


För att maken och jag inte skall "tappa modet" har jag därför bokat oss en årspremunation av denna tidning. Många goda råd för all renovering, trevliga bilder och positiv läsning om fler som är lika galna som oss.

Idag hoppas jag komma in på "byn" för lite blomsterhandling och så ska det nog bli några ägg till uppfixade. Erikshjälpen ska nog också få sig ett besök idag.

5 kommentarer:

 1. Vad roligt att ha bilder och historien om ert hus. Visst är det mycket jobb med att renovera (vi har också renoverat vårt hus helt från grunden)men roligt sen när det väl är färdigt.Dessutom kommer ni att ha ett hus som ni känner utan och innan.
  Ha det bra.Kram Kicki

  SvaraRadera
 2. Hej Cia!
  Vad kul att få se gamla bilder på ert hus!
  Jag tycker det låter klokt att ni ska ha en "attgöralista" annars kanske det lätt blir att man börjar greja överallt:)

  Det låter som det är väldigt mycket jobb men även en spännande utmaning som ni har framför er, ska bli så kul att följa ert arbete här på bloggen:)

  Gård o Torp är en helt underbar tidning,köper den då och då o drömmer mig bort:)

  Er skolas skyddsrum låter som ett ställe jag skulle vilja botanisera i;)

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 3. Låter som ni har en hel del att göra! Men roligt är det ju att fixa och pyssla. Kul att se korten! Nästa helg blir det nytt golv i tvättstugan här hemma, härligt! Ser inte alltför fint ut där just nu. Ha det bra i helgen!
  Kram Anki

  SvaraRadera
 4. Massor av jobb har ni men det kommer att bli en resa att minnas för er, bara man planerar o inte tokstressar sej fram. Bra att du tar dej tid att gå ut på dans också:)
  Kram Cilla

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att få veta lite historian bakom huset ni har idag! :)

  Jag följer gärna hela Er resa! Resan kommer nog innefatta många skratt och tårar men förr eller senare är Ni i hamn och då har Ni massvis av minnen.

  Det låter som Ni har satt upp en bra realistisk plan för detta året.

  Kramar Linda

  SvaraRadera