En resa med ett hus som byggdes på 30-talet, som har varit älskat men också bortglömt. Nu tar jag och min familj det till våra hjärtan och jag hoppas det får ett nytt bra liv.


torsdag 19 augusti 2010

Dörrar och kakelugnar


Vi har nu tre fungerande kakelugnar samt skorsten i vårt hus! Det som nu återstår är viss förändring runt skorstenen i rummet på övervåningen innan jag får njuta av min första men inte på långa vägar den sista brasa hoppas jag. Reglerna 1930 och nu är inte riktigt det samma och vi vill ju verkligen inte att huset skall brinna en gång till, så vissa brandsäkerhetssaker måste göras innan sotarmäster får komma och godkänna det hela. Så nöjd att de alla tre kaminerna gick att rädda.


Den här kakelugnen står i vad jag kallar salen. Finrummet som man aldrig fick vara i. Jag minns att det nästan var lite kusligt de få gånger någon vuxen gick in där när jag var liten. Nu skall det absolut inte bli ett rum som står tillbommat utan rummet för mys och avkoppling och tyvärr måste jag nog ge mig inför resten av familjens önskemål kommer det hamna en tv där också. Det är ett ganska stort fyrkantigt rum på ca 25-28kvm. Fina spegeldörrar (när de målats om) på två väggar i varsin kant, kaminen mot en av de väggarna, höga fönster på två väggar. Var för beskriver jag det så noga?? Jo, jag skulle vilja höra hur ni goa läsare skulle "inreda" ett sådant rum. Hur skulle väggar och golv se ut? Färg, material osv. Fritt tänkande gäller om någon vill.
Vi har några ideér som jag inte tänker "avslöja" än utan jag skulle gärna höra era spontana tankar. Kakelugnen är en otrolig möbel och jag vill att den skall synas.


Helgen som gick innehöll förrutom kalas för mosters underbara tvååring (där jag tyvärr glömde kameran så ni får nöja er med mobilbilder) rördragning som förberedelse för kommande avlopp då bonden skulle gräva igen ett dike och årets sista dopp antar jag, målning av ytterdörrarna. Vi kom alltså överrens :) till sist. Allt utom det röda är helt klart måste ha en ännu finare pensel med mig nästa ggr för att komma in i hörnen.


Är själv mycket nöjd med färgvalen och kombinationen. Å så kul att få behålla de gamla orginaldörrarna även om alla uppläningar kanske anser att jag gjort ett helgerån då nästan alla dörrar är gula där nere. Men är man hälsing så är man ;).

Till sist ett stort tack för alla underbara kommentarer ni skriver.
Kram Cia

7 kommentarer:

 1. Hej Cia!
  Åh vilka pampiga o vackra kakelugnar ni har!

  Ytterdörren blev helt perfekt!!

  Vad fint ni gör det i "Farfars stuga":)

  Ha en trevlig helg,

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 2. Hej igen Cia!
  Vi måste ha varit inne o skrivit hos varandra samtidigt:)

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 3. Otroligt vad fint det blir! Härligt med kakelugnarna, så fina! Dörrarna blev ju helt sanslöst vackra, förstår att ni är nöjda. Det blir ett riktigt drömställe, Farfars stuga. Ha det bra! Vi ses snart!
  Kram Anki

  SvaraRadera
 4. Hej vännen!
  Vilka kakelugnar.....Så fina!
  Dom är verkligen som ett smycke i huset!
  Dina dubbeldörrar blev så smakfulla o fina, förstår att ni är nöjda! Trevlig helg! Kram Therese

  SvaraRadera
 5. Vacker dörr med fina detaljer. Och otroligt fina kakelugnar, förstår att du är glad i dem!
  Kram

  SvaraRadera
 6. hej,,Så otroligt vackert huset har blivit...Kram

  SvaraRadera
 7. OOOH CIA!!!
  Dubeldorrarna saaaa fint!
  och Kakelungen BEAUTIFUL!
  kRAM Julie x

  SvaraRadera